Kontakt

Obitelj GREGO

tel: 020.719.001

gsm: 091.7645.653

Viganj 83, 20267 Viganj

ante.grego@gmail.com

Galerija slika

Viganj

Na zapadnom dijelu južne obale po vinu poznatog poluotoka Pelješca, nalazi se lijepo naselje Viganj, koje je ujedno i lučica za manje brodice i prikladno odredište za miran odmor gostiju zaljubljenika u sportove na vodi. Viganj u kojem se nalazi vrijedan botanički vrt, smjestio se u prostranoj pelješačkoj uvali zapadno od rta Liberan, a poluotok je osim cestom preko Stona, s kopnom povezan i svakodnevnom trajektnom linijom.

Pelješani se zahvaljujući plodnoj zemlji i obilju sunca vjekovima bave vinogradarstvom i vinarstvom, maslinarstvom i uzgojem voća i povrća, pa ćete dođete li ovamo na stolu uvijek imati domaće sušene smokve i vrhunsko ulje. Okrenut je blagotvornom jugu, siguran od sjevernih vjetrova, u zaleđu zaštićen brdom Sveti Ilija koje rado posjećuju planinari i hodači.

Povijest Vignja bogata je događanjima koja datiraju od neolitičkog doba i pravi je raj za antropologe, arheologe i istraživače povijesti. Iznad Vignja nalazi se selo Nakovana. Nakovanska visoravan naseljena je vec najmanje 8000 godina. Najjraniji tragovi ljudskog boravka pronađeni su u špilji zvanoj “spila” na brdu Kopinje. Kasnije, tijekom 1. tisućljeća prije Krista, ovdje su obitavali Iliri. Njihovo središnje naselje bilo je na brijegu koji se i danas nazivlje “Grad”. Pod brojnim kamenim gomilama oko grada Iliri su pokapali svoje velikaše, dok spila krije njihovo svetiše.

Nakon rimskog osvajanja u 1.stoljecu prije Krista, kraj je privremeno opustio. Selo Nakovana nastalo je u srednjem vijeku, a prvi put se spominje u 14. stoljecu, kao najrazvijenije mjesto na pelješcu poslije Stona. (podaci preuzeti s viganj.org).

U Vignju možete popiti dobrog vina, pojesti kvalitetnu ribu i odmoriti se pored kristalno čistog mora. Viganj svoje goste oduševljava ugodnom toplom klimom, velikom šljunčanom plažom, bujnim i egzotičnim biljem te hladom borova i maslinika. Ljubitelji surfinga, jedrenja i ostalih vodenih sportova znaju da ovdje pušu povoljni vjetrovi stvarajući lijepe, jednolične i dugačke valove. Mještani su ljubazni, gotoprimljivi i rado će vam ispričati neku od živopisnih priča iz prošlosti ili sa svojih putovanja na kojima su navigavali.


Comments are closed.